Vervoer

Kunt u niet meer zelf autorijden of fietsen? En is het lastig voor u om met openbaar vervoer te reizen? Hier leest u over de verschillende mogelijkheden voor vervoer.

Vervoer

Wilt u bij uw familie en vrienden op bezoek en heeft u daarvoor af en toe vervoer nodig? U kunt een beroep doen op uw omgeving en op verschillende vrijwilligersorganisaties. Er zijn professionele bedrijven die vervoer aanbieden. Voor de meeste vormen van vervoer moet u een financiële bijdrage leveren en soms ook een AOV -Vervoerspas tonen.

Vrijwilligersvervoer

De Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en omstreken brengt mensen die vanwege hun beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer naar hun plaats van bestemming.

Dorpsbus Westzaan

Westzaan heeft een dorpsbus, de "Groene Koets", voor vervoer in Westzaan en de Zaanstreek. 

De Zonnebloem

De Zonnebloem biedt rolstoelvervoer aan. U huurt een auto en u kunt een (vrijwillige) chauffeur erbij vragen. Als u de auto reserveert kunt u in het reserveringsformulier of telefonisch aangeven dat u een vrijwillige chauffeur nodig hebt. 

Vrijwillige Ouderen adviseur

De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderen adviseur die naast u kan staan en met u mee kan denken over oplossingen voor vervoer.

Pennemesbus of Rosmolentaxi

De Pennemesbus of Rosmolentaxi is voor (rolstoel-)vervoer in de wijk en omgeving. 

Buurtbus Zaanstreek Zuid

De Buurtbus Zaanstreek Zuid rijdt met 30 vrijwillige chauffeurs. De vereniging gebruikt de voormalige buslijn 456 van Zaandam naar Assendelft via de Havenbuurt, Zuiderhout, Westzaan, Nauerna, De Zuid en Saendelft.

Zaankanters voor elkaar

Zaankanters voor elkaar is een bewonersplatform. Bewoners helpen elkaar hier. U kunt hier een dienst aanbieden of vragen. U kunt bijvoorbeeld een oproepje voor een chauffeur plaatsen.

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee over wat passend is in uw situatie. Zij kunnen met u bekijken wat een oplossing kan zijn voor uw vervoer: bijvoorbeeld een pas voor aanvullend openbaar vervoer (AOV-pas), een (elektrische) rolstoel of een scootmobiel. Ook het regelen van een gehandicaptenparkeerkaart kunt u met het Sociaal Wijkteam bespreken. 

Aanvullend Openbaar Vervoer Zaanstreek (AOV vervoerspas)

Op Zaanstad.nl vindt u meer informatie over vervoer van deur tot deur voor mensen met een beperking. Voor het gebruik van het AOV heeft u een AOV-vervoerspas nodig. Deze wordt onder voorwaarden afgegeven door de gemeente. U kunt deze pas aanvragen bij het Sociaal Wijkteam.

Valys

Voor reizigers met een mobiliteitsbeperking biedt Valys sociaal-recreatief vervoer buiten de regio. Voor het gebruik heeft u een Valyspas nodig. U kunt deze pas aanvragen bij het Sociaal Wijkteam.

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV)

Het CVV is vervoer van deur tot deur voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een beperking. U heeft hier geen pas voor nodig. Een rit moet minimaal een uur van tevoren worden besteld. U kunt per rit maximaal 23 kilometer tegen verminderd tarief reizen. Voor ritten verder dan 23 kilometer vanaf het startpunt betaalt u het hogere tarief van de vervoerder.

man in scootmobiel op brug


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Combineer onderhoud met meer gemak in de woning. Gids Langer Thuis Wonen (PDF)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl