Wonen

U wilt zelfstandig thuis blijven wonen. Gaat u verhuizen of verbouwen? Op deze pagina vindt u meer informatie over waar u terechtkunt met vragen.


Aanpassen of verhuizen?

U wilt zelfstandig thuis blijven wonen.  De eerste stap is te kijken welke mogelijkheden er zijn om uw huis aan te passen. U kunt daarvoor het beste hulp inroepen van vrienden en familie om eens mee te denken of een bezoek te brengen aan de bouwmarkt in de buurt. Als aanpassingen niet mogelijk zijn thuis, zal verhuizen een betere oplossing zijn. 

Online woonadvies op maat


Doe de huistest via www.mijnhuisopmaat.nl en ontdek wat voor uw huis een oplossing kan zijn. De test is zowel bij huur- als bij koopwoningen geschikt. U krijgt na het maken van de test een huisrapport met daarin alle punten nog eens samengevat. 

Woonadvies bij u thuis en een rookmelder cadeau! 


Heeft u een koopwoning en wilt u graag thuis geadviseerd worden over uw situatie? U kunt een afspraak maken met een van de getrainde vrijwillige woonadviseurs als u bij u thuis samen wilt kijken naar uw mogelijkheden. U kunt een afspraak maken met de woonadviseur via onderstaande knop.  Ook  kunt u bellen naar de gemeente via telefoonnummer 14075. De medewerker bij de gemeente verbindt u dan door. De eerste 100 huishoudens die zich aanmelden krijgen een gratis rookmelder!

Let op: vermeld in de onderwerpregel 'Woonadviseur'.

Meld u hier aan voor advies van een woonadviseur

Heeft u een huurwoning? 

In dat geval kunt u niet een van bovenstaande woonadviseurs inschakelen, maar kunt u vaak wel bij uw verhuurder (woningcorporatie of particulier) voor hulp en tips terecht. Neem contact op met uw verhuurder voor meer informatie.


Hieronder leest u meer over waar u informatie kunt inwinnen als u uw huis wilt aanpassen of als u wilt verhuizen

Uw huis aanpassen

GeneratieThuis

Op de website van GeneratieThuis vindt u technische hulpmiddelen die het gemakkelijk maken om langer thuis te blijven wonen. GeneratieThuis geeft regelmatig workshops, trainingen en presentaties.

Bank

Bij uw eigen bank kunt u vragen wat de mogelijkheden zijn voor financiering voor aanpassingen aan uw huis. 

Zorgverzekeraar

Informeer bij uw zorgverzekeraar welke vergoedingen mogelijk zijn.

Woningcorporaties

Vraag bij uw corporatie na welke mogelijkheden er zijn om uw huis aan te passen. Kijk op de site van ZVH, Parteon, Rochdale, Woonzorg Nederland, Eigen haard of WormerWonen.

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee over wat passend is in uw situatie. Wanneer u ernstige fysieke beperkingen heeft, wordt onderzocht of er vanuit de WMO-regelingen aanpassingen aan uw woning kunnen worden gedaan. Denk daarbij aan: drempelaanpassing, of aanpassingen in badkamer en toilet.

Vrijwillige Ouderen Adviseur

De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderen adviseur die in uw huis kan komen kijken, om samen met u door te nemen welke aanpassingen er gedaan moeten worden om langer thuis te kunnen blijven wonen. De ouderenadviseur denkt en kijkt met u mee naar simpele aanpassingen. Als er grotere aanpassingen gedaan moeten worden en er dus maatwerk moet komen, kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam. De adviseur bereidt dan samen met u het gesprek voor.

Stichting Zilver Wonen

De Stichting Zilver Wonen  biedt een woonscan aan. Hiermee krijgt u snel inzicht in wat er moet gebeuren om in uw huidige woning te kunnen blijven wonen.

logo huis aanpassen

Onder de Pannen

Heeft u een kamer over? Deze kamer kan een uitkomst zijn voor iemand die even zonder thuis zit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door verlies van hun baan of door een echtscheiding op straat terechtkomen. Via de regeling Onder de Pannen van de Regenboog Groep kan tijdelijke legale onderhuur mogelijk zijn. U wordt niet gekort in uitkering of toeslagen en u kunt er ook nog iets aan verdienen. 


Verhuizen

Het kan ook zijn dat u liever kiest voor verhuizen. Bijvoorbeeld omdat uw huidige woning te groot is, omdat u de trap niet meer kunt gebruiken of aanpassingen mogelijk te duur zijn in uw huis. Dan kan de informatie hieronder handig zijn voor u.

WoningNet

U moet ingeschreven  zijn bij WoningNet.nl om in aanmerking te komen voor een huurwoning. Op WoningNet.nl vindt u het aanbod aan sociale huurwoningen van de woningcorporaties in de Stadsregio Amsterdam (SRA). Daar is Zaanstad onderdeel van.

Makelaars

Ga voor koopwoningen naar een makelaar van uw eigen keuze.

Bank

Vraag bij uw bank naar de mogelijkheden om een huis te kunnen kopen. 

Notaris

Als u uw huis gaat verkopen en een ander terugkoopt, heeft u een notaris nodig voor het opstellen van de (ver-)koopakte.

Woningcorporaties

Vraag bij uw corporatie na welke mogelijkheden er zijn om te verhuizen. Kijk op de site van ZVH, Parteon, Rochdale, Woonzorg Nederland, Eigen haard of WormerWonen.

Woonvormen voor senioren

Op Zaanstad.nl zijn overzichten beschikbaar van aanleunwoningen en zorgwooncomplexen. Als u wilt weten of u in aanmerking komt voor een aanleun- of zorgwoning, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam bij u  in de buurt. U moet ingeschreven zijn als woningzoekende bij WoningNet.nl.

Een zorgwoning wordt aangeboden door een woningcorporatie. De wachttijd voor een zorgwoning is moeilijk aan te geven, omdat de woningcorporaties afhankelijk zijn van het vrijkomen van een woning. Als u direct meer zorg nodig hebt, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt.

Zorgorganisatie Evean biedt appartementen waarbij u zelfstandig woont met zorg en diensten vlakbij.

Bij De ZorgCirkel kunt u terecht voor seniorenwoningen die onderdeel zijn van een woonzorgcentrum. 

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee wat passend is in uw situatie. Zij kunnen bekijken of het in uw situatie mogelijk is een maatwerkvoorziening vanuit de WMO te regelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een aanleunwoning, zorgwoning of GEB-woning (GEB staat voor Geringe Ergonomische Beperking). Het Sociaal Wijkteam helpt ook bij het gebruik van de site WoningNet.nl.

Vrijwillige Ouderen Adviseur

De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderen adviseur die u kan ondersteunen bij een inschrijving bij WoningNet of een woningcorporatie. Kunt u niet langer thuis blijven wonen en is verhuizing naar een zorg- of aanleunwoning voor u de beste oplossing, dan kan de ouderenadviseur u helpen bij de aanvraag van deze maatwerkvoorziening bij het Sociaal Wijkteam. De ouderenadviseur bereidt dan het gesprek met het Sociaal Wijkteam met u voor en kan u desgewenst tijdens en na het gesprek terzijde staan. 


Overige mogelijkheden via de computer of mobiele telefoon:

Huisje huisje app

Download de Huisje huisje app op uw mobiele telefoon voor het ruilen van huurwoningen.

Funda

Op Funda.nl vindt u een groot aanbod aan koopwoningen.

Nieuwbouw in Zaanstad

Op de website www.nieuwbouw-zaanstad.nl vindt u informatie over de nieuwbouwlocaties in Zaanstad.  

logo verhuizen

De top 10 tips om langer zelfstandig thuis te wonen van GeneratieThuis. Zorg voor:

  1. Goede verlichting bij de voor- en achterdeur
  2. Een rook- en koolmonoxidemelder
  3. Een veilige trap
  4. Een vlakke toegang
  5. Houvast bij grotere op- en afstapjes
  6. Een thermostaatkraan in douche/bad
  7. Nachtoriëntatieverlichting
  8. Een antislipmatje voor in de badkamer
  9. Een digitale deurspion
  10. Een toilet op de slaapverdieping

'Zorg voor goede veiligheid in en om het huis'

'Het huis wordt zo langzamerhand wel te groot, om binnen te komen zijn er overal opstapjes en ook binnen veel trappen en trapjes. Maar zo’n oud pand is moeilijk aan te passen.'

Hr. en mw. de Jonge

Benieuwd hoe meneer en mevrouw de Jonge hun woonsituatie hebben aangepakt?

Lees meer


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Combineer onderhoud met meer gemak in de woning. Gids Langer Thuis Wonen (PDF)


Ga naar www.mijnhuisopmaat.nl voor meer tips over langer thuis wonen en voor de Huistest.

Kijk op www.generatiethuis.nl/wat-is/slimotheek/  de slimotheek waarin meer dan 50 slimme techniek voor langer thuis staan uitgelegd.


‘Een scan liet zien wat we nog moeten aanpassen’

'Op een gegeven moment werd de Huistest aangeboden. Dat leek ons wel een goed idee. Dus is er iemand langsgekomen om te kijken of er nog aanpassingen in huis nodig zijn. Er kwamen wel wat goede ideeën uit de test.'

De hr. en mw. Neelen

Benieuwd naar wat er uit de huistest kwam bij meneer en mevrouw Neelen?

Lees meer


NIEUWS: Zaanstad start met vrijwillige woonadviseurs

Veel Zaankanters willen zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen wijk ouder worden. Dat kan om een aangepaste woning vragen. Zaanstad heeft nu met ‘Mijn Huis Op Maat’ acht enthousiaste vrijwilligers getraind tot woonadviseur. De woonadviseurs komen kosteloos thuis bij woningeigenaren, om te adviseren over aanpassingen om veilig en zelfstandig te wonen. Op 12 februari ontvingen de kersverse woonadviseurs hun certificaat uit handen van wethouder Songül Mutluer.

Wethouder Songül Mutluer: “Het is belangrijk dat Zaanstad een plek is om prettig oud te worden. Daar hoort een passende woning bij. Inwoners moeten zich hierop kunnen voorbereiden en dat begint met bewustwording. Fantastisch dat deze vrijwillige woonadviseurs aan de slag gaan. Met deze pilot kunnen we onze ouderen adviseren bij aanpassingen in hun woning, maar ook geloof ik dat we zo signalen kunnen opvangen over een zorgbehoefte of een behoefte om op termijn te verhuizen en ze dan verwijzen naar de juiste instanties.”

Huistest en huisbezoek aanvragen
Zaanstad is aangesloten bij Huis op Maat, een initiatief van GeneratieThuis. Inwoners kunnen zelf een huisbezoek aanvragen, waarop de vrijwillige woonadviseur een afspraak maakt. Tijdens het huisbezoek doorloopt de woonadviseur de woning samen met de bewoner en adviseert over mogelijke oplossingen passend bij zijn wensen en situatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een extra trapleuning, brandveiligheid of betere verlichting. De bevindingen worden ingevuld in een online huistest.

Opvolging en doorverwijzing
De uitkomst van het huisbezoek en de huistest verwerkt de woonadviseur tot een adviesrapport, inclusief een globale inschatting van de kosten. Dit advies wordt vervolgens naar de bewoner opgestuurd, waarmee hij geïnformeerd aan de slag kan met de aanpassingen. Na zes weken neemt de woonadviseur weer contact op, om te informeren naar de opvolging van het advies.

Signaleert de woonadviseur meer zaken die advies vragen? De vrijwillige woonadviseurs zijn ondergebracht bij de bestaande groep Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA’s) en kunnen daardoor rekenen op hun ervaring met bredere advisering van ouderen. De woonadviseurs kunnen inwoners bijvoorbeeld indien gewenst doorverwijzen naar een Sociaal Wijkteam of naar partijen die mee kunnen denken over verhuizen als de huidige woning niet voldoende kan worden aangepast.

Meer informatie staat op de pagina wonen. De eerste 100 Zaanse huishoudens die zich aanmelden voor een huisbezoek krijgen een rookmelder cadeau.

Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl