Ontmoeting en contact 

Op deze pagina vindt u adviezen en tips om eenzaamheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te praten en mensen te ontmoeten.

Wilt u graag meer (waardevolle) sociale contacten?  

Te weinig sociaal contact kan ervoor zorgen dat u mentaal niet lekker in uw vel zit. En dit kan zelfs lichamelijke klachten geven. Het is daarom belangrijk om tegen eenzaamheid in actie te komen. Op deze pagina vindt u adviezen en tips om eenzaamheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te praten en mensen te ontmoeten.

Zoekt u naar mogelijkheden om anderen te ontmoeten? Lees dan verder.

 • Activiteiten in de buurt
  Er worden vaak allerlei activiteiten in uw omgeving georganiseerd.  Op  deze pagina ziet u wat er zoal te doen is in Zaanstad. De activiteiten vinden het hele jaar door plaats.

 • Woont u in Wormerveer, Krommenie, Kalf/Kogerveld of West/Oude Haven?
  Doe dan mee aan de online zelfhulpcursus ‘Meer contact’ van de Sociale Wijkteams.  Tijdens deze cursus leert u om met meer zelfvertrouwen contact met anderen te maken.

 • Ideeën en tips om actief te blijven
  Soms lijkt het makkelijker om je terug te trekken. Dan hoef je even niet zoveel en kun je ook niet teleurgesteld worden. Dat kan even goed zijn, maar op den duur hebben we allemaal sociale contacten nodig. Op deze pagina leest u ideeën en tips over hoe actief kunt blijven en een sociaal netwerk kunt krijgen.

 • Maak gebruik van de Luisterlijn
  Iedereen in Nederland kan gebruikmaken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 088 - 0767 000 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. Het lokale nummer is 075 616 2000.

 • Maak gebruik van de Zilverlijn
  De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

 • Zoek iemand die u kan helpen met klusjes
  Op ZaankantersvoorElkaar (www.zaankantersvoorelkaar.nl) vindt u een inwoner die u kan helpen met uw hulpvraag. Bijvoorbeeld om uw tuin netjes te houden. Eenmalig of iedere week. Betrouwbaar, gemakkelijk en gratis.

 • Ga naar het uitleenpunt voor slimme technologie
  In de Slimotheek in De Bieb kunt u slimme apparaten lenen om u te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Bovendien krijgt u hulp en uitleg bij het maken van keuzes uit al die producten. En helpt de Slimotheek u bij de installatie. Bekijk de video of de folder over de Slimotheek.


Wilt u meer weten over eenzaamheid of tips om in actie te komen? Kijk op: Een tegen eenzaamheid

Activiteiten in de buurt: welkom!


Er worden vaak allerlei activiteiten in uw omgeving georganiseerd. Op deze pagina  ziet u wat er zoal te doen is in Zaanstad. 

Wilt u helpen? De gouden tip tegen eenzaamheid = betrokkenheid!

Hoe eerder je eenzaamheid herkent, hoe meer je voor iemand kunt doen. Eenzaamheid kan te maken hebben met andere problemen. Het beste is het gesprek aan te gaan; zo kunt u laten zien dat u zich betrokken voelt. Maar hoe doet u dat?  

Er zijn een paar tips om een gesprek makkelijker te maken:

 • Neem de tijd en kies een vertrouwde omgeving voor het gesprek;
 • Wees open, eerlijk en nieuwsgierig (OEN);
 • Kijk eens of u iets heeft aan de afkortingen LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen);
 • Laat OMA thuis (Oplossingen, Meningen en Adviezen);
 • Neem NIVEA mee (Niet Invullen Voor Een Ander). 


Herkent u eenzaamheid? Bekijk hier de signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid

Contact op afstand

Bent u soms moe, of bent u minder goed ter been en is het voor de mensen om u heen niet altijd mogelijk om bij u  langs te komen? Als dat zo uitkomt, kunt u nu en dan ook contact houden op afstand. Bijvoorbeeld: 

 • Online samen een spelletje spelen of foto’s delen.
 • Samen tv kijken met de telefoon aan uw oor.
 • Beeldbellen: hier vindt u daarvoor enkele speciale apps voor op uw telefoon.

Bekijk de website één tegen eenzaamheid voor meer tips

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl