Zaanse coalitie één tegen eenzaamheid

Onderdeel van de landelijke coalitie

Even niet op bezoek? Laat toch van je horen! 

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van je horen. Of misschien juist wat vaker. Wil je weten hoe? 

Lees de vijf tips tegen eenzaamheid bij ouderen hieronder of neem een kijkje op de website van de landelijke coalitie een tegen eenzaamheid. Zij hebben een speciale campagne over dit onderwerp en je kunt ook daar tips vinden!

Meer info over de campagne 'Even niet op bezoek? Laat toch van je horen! 

Volg de online training dementie 


Wilt u meer weten over hoe u met dementie kunt omgaan? Er zijn verschillende basistrainingen, die u ondanks de coronacrisis gewoon gratis online kunt volgen. Kijk voor het aanbod op:

Meer info over de online dementietraining 

Dementie in coronatijd: hoe kunt u iemand die verward is helpen?

Veel mensen met dementie volgen net als iedereen het nieuws. Dit kan gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat dit onrustige gevoel blijft hangen en iemand verward naar buiten gaat. 


Wethouder Songül Mutluer: ‘Het is belangrijk dat we rekening houden met dementie en extra aandacht hebben voor de kwetsbaren. Omstanders weten vaak niet goed hoe ze moeten reageren. Dit terwijl een klein gebaar soms al genoeg is om iemand gerust te stellen en te kunnen helpen.’

Hoe kunt u iemand helpen, maar wel op 1,5 meter afstand blijven?
‘Spreek als een volwassen persoon en kijk iemand aan. Praat langzaam en spreek in korte zinnen. Voeg de daad direct bij het woord, dus als je zegt: “Zullen we nu een stukje gaan lopen”? Doe dit dan ook. Belangrijk is om begrip te tonen en vooral geduld, want daarmee bereik je het meest’, vertelt Nel Koppers van Stichting Alzheimer Nederland. Meer tips vindt u op:
www.dementie.nl/hoe-leg-ik-aan-iemand-met-dementie-uit-wat-corona-is
www.dementie.nl/nieuws/omgaan-met-mensen-met-dementie-tijdens-corona

Wie u kunt bellen voor hulp
Is iemand in uw omgeving verward en weet u niet wat u kunt doen? Neem dan contact op met:

 • De politie 
  Bij situaties waar u direct hulp of advies nodig heeft voor deze verwarde persoon, via telefoonnummer 0900 – 88 44.
 • Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland
  U kunt bellen naar 06 - 182 168 84 op werkdagen tussen 12.00 en 14.00 uur. Ook kunt u een bericht achterlaten, dan wordt u teruggebeld. Of u kunt een e-mail sturen naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl. U kunt uw vragen en problemen met hen bespreken, of uw zorgen delen.

Vijf manieren eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan

Wethouder Songül Mutluer (Ouderenbeleid): “Veel ouderen in Zaanstad krijgen nu vanwege het coronavirus minder bezoek. Mensen kunnen daardoor geïsoleerd raken of zich eenzaam voelen en dat willen we niet laten gebeuren! Eenzaamheid bestrijden kun je niet alleen, daarom wijzen wij iedereen op de volgende tips om eenzaamheid bij ouderen nú én de komende tijd tegen te gaan. Met even een luisterend oor of een helpende hand kun je echt al een verschil maken!”

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van Omapost (www.omapost.nl); met code coronapost kan dit tegen kostprijs).

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn
Iedereen in Nederland kan gebruikmaken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. Het lokale nummer is 075 616 2000.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina (www.kro-ncrv.nl/corona) kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Gebruik deze mogelijkheden om een oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen om de komende tijd goed door te komen. Samen kunnen we eenzaamheid én Corona bestrijden.

Corona: Wat kun jij op dit moment doen voor iemand met dementie?

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kunt u doen voor uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie?

Bellen
Bel uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje. Inspiratie? In Groningen doen ze dit zo!

Boodschappen
Bied aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer u de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom u niet binnen kan komen en geen handen schudt.

Post versturen
- Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met lieve groet.
- U kunt natuurlijk gewoon zelf een kaartje op de bus doen maar het kan ook bijvoorbeeld via www.omapost.nl.
- Op www.greetz.nl kunt u ook een muzikale kaart laten bezorgen!
- Of misschien willen de kinderen een tekening maken die u op kunt sturen?
- Laat op de kaart ook uw telefoonnummer achter als u bereikbaar bent als er hulp is gewenst.

Vindt u het een beetje spannend om iemand met dementie te benaderen? Doe dan eerst de gratis online training 'In je buurt'!

Meer info over de online training  omgaan met dementie

Zaanse coalitie: Eén tegen Eenzaamheid

41% van de inwoners in de regio Zaanstreek/Waterland voelt zich eenzaam. Dat is veel. Eenzaamheid is een gevoel, individueel bepaald, sociaal isolement een situatie. Er is een groot verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Eenzaamheid maakt ongelukkig, het zorgt ervoor dat je mentaal niet lekker in je vel zit. En dit brengt ook allemaal fysieke gezondheidsrisico’s met zich mee. Belangrijk om tegen in actie te komen dus!

In mei 2019 is daarom de Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid gestart. Iedereen die regelmatig iets organiseert tegen eenzaamheid of plannen heeft dat te gaan doen, kan zich bij de coalitie aansluiten. Meld je aan voor de Zaanse Coalitie Eén tegen eenzaamheid door te mailen naar:  langerthuiswonen@zaanstad.nl

Zie hieronder het filmpje over de start van de Zaanse coalitie 'Eén tegen eenzaamheid' met de oproep van wethouder Songül Mutluer aan u allemaal om mee te doen in deze strijd tegen eenzaamheid:

In Zaanstad zijn er ook in 2020 weer heel mooie initiatieven gestart om eenzaamheid tegen te gaan. Extra belangrijk en waardevol, nu in deze coronatijd. Bekijk het filmpje over een paar van deze initiatieven:


De gouden tip tegen een- zaamheid: betrokkenheid!

Hoe eerder eenzaamheid herkend wordt, hoe meer je voor iemand kunt doen. Eenzaamheid kan te maken hebben met andere problemen. Dat kun je vaak niet weten. Het beste is het gesprek aan te gaan; het is nooit verkeerd om dingen te doen omdat u zich betrokken voelt.

Er zijn een paar steuntjes om een gesprek makkelijker te maken. De tijd nemen en een vertrouwde omgeving kiezen zijn de eerste twee. Wees open, eerlijk en nieuwsgierig (OEN) en kijk eens of u iets heeft aan de afkortingen LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen), Laat OMA thuis (Oplossingen, Meningen en Adviezen) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander). 

Meer weten over eenzaamheid of tips om in actie te komen? Kijk op: eentegeneenzaamheid.nl

Koffie en uitsmijters: ontmoetingen in de wijk

Benieuwd wat het Sociaal Wijkteam West-Oude Haven doet tegen eenzaamheid?

Klik hier voor het interview met Lindsay von Kriegenbergh. opbouw medewerker sociaal wijkteam West-Oude Haven


Interview met gespreksgroep Levenskunst op landelijke website eentegeneenzaamheid.nl 

In buurthuis A3 in Assendelft begeleidt Agaath Vermast, samen met Eduard, een gespreksgroep Levenskunst: negen enthousiaste dames en een heer tussen de 74 en de 90 jaar. Ze praten over van alles, maar aandacht voor elkaar staat centraal.

Soms aan de hand van thema’s, soms gebruikt Agaath kaartjes met levensvragen. Alle deelnemers hebben een eigen verhaal en achtergrond; ze kennen verdriet en verlies. De groep komt één keer per maand bij elkaar.

Lees hun hele verhaal hier

Het thema eenzaamheid in het nieuws

Op 17 december 2019 verscheen het artikel hiernaast in de papieren editie van het Noord-Hollands Dagblad. 

In het artikel worden wethouder Songül Mutluer en Leo Groenendaal geïnterviewd over hun ambitie ervoor te zorgen dat elke Zaankanter prettig oud kan worden in zijn eigen wijk.  

Lees hier links het hele artikel.

Tip voor een grotere weergave van het artikel:
klik met de rechterknop van uw muis op de foto en kies dan voor 'afbeelding bekijken'.


Bijeenkomst coalitie één tegen eenzaamheid op 27 november 2019

Bekijk hiernaast het filmpje over de bijeenkomst tegen eenzaamheid van 27 november 2019. Tijdens de bijeenkomst kwamen (vrijwillige) organisaties, bedrijven en ondernemers samen om met elkaar over het tegengaan van eenzaamheid te praten en ideeën te delen.  Samen zetten zij zich in tegen eenzaamheid. Bekijk het filmpje en meld je ook aan voor deze Zaanse Coalitie tegen eenzaamheid! 

Stuur daarvoor een mail naar langerthuiswonen@zaanstad.nl

 


Signaleren van eenzaamheid

Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander. De signalen die hieronder staan beschreven kunnen wijzen op eenzaamheid. Maar let op de signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Toch vraagt signaleren om handelen. Onderstaande punten zijn niet bedoeld om af te vinken, maar zijn aanleiding voor gesprek. 

Lichamelijke signalen

Psychische signalen

Sociale signalen

Gedragsmatige signalen

Levensgebeurtenissen

 • verslechterde zelfzorg
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • verhoogde spierspanning
 • gebrek aan eetlust
 • negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
 • gevoelens van zinloosheid en utzichtloosheid
 • gevoelens van verlatenheid
 • teleurstelling
 • verdriet
 • boosheid
 • verlies van vertrouwen in andere mensen 
 • weinig sociale contacten
 • missen van sociale steun
 • gebrek aan sociale vaardigheden
 • mensen op afstand houden
 • claimgedrag
 • op zichzelf gericht zijn
 • overmatig gebruik of verslaving
 • overlijden van een naaste
 • scheiding
 • ziekte of beperking (van een naaste)
 • verhuizing, migratie of sterk veranderde woonomgeving
 • verlies baan
 • financiële problemen


Meer info over het herkennen van eenzaamheid en wat je kunt doen, vind je op www.eentegeneenzaamheid.nl

Week tegen Eenzaamheid was een succes! 

Ontmoeting en gezelligheid tijdens de week tegen eenzaamheid. Bekijk het filmpje hiernaast om te zien welke leuke initiatieven er afgelopen week waren.

Hoe strijd jij tegen eenzaamheid in je omgeving? 
Wil jij ook een initiatief starten? Meld je aan bij de Zaanse coalitie. Zo strijden we samen tegen eenzaamheid! Aanmelden kan door te mailen naar langerthuiswonen@zaanstad.nl 

Wilt u ook na deze week leuke activiteiten ondernemen?
Neem een kijkje op de website van de sociale wijkteams: www.swtzaanstad.nl. Daar vindt u meer informatie over activiteiten bij u in de buurt. Of loop eens binnen bij een van de wijkteams.


Deze organisaties doen al mee aan de Zaanse Coalitie 'Eén tegen eenzaamheid'.
Bent u de volgende?

De VuisterDe BovenkruierAmbulante begeleiding
Burgerplatform ZaanstadRondje ZaanStichting Animo Zaanstad
Zaankanters voor ElkaarHumanitasSeniorenvereniging Krommenie
De LuisterlijnDe LorzieKBO Krommenie
Team Ervaringsdeskundigen ZaanstadZaans MuseumBewind Budget Beheer Nederland
De BiebInloophuis Diaconaal centrum De Bron PoelenburgRaadslid en secretaris fractie VVD
Stichting PresentFractielid ROSABuurthuis de Kolk
Dorpshuis de Horn KrommeniedijkMennistenergCliëntondersteuning
De Zaanse UitdagingPennemesStichting Huzur
Perspectief Ambulante HulpverleningGeneration GamesStichting 4 het leven
LevenskunstEveanSportstimulering
Zaanse Regenboog / Chosen FamilyGGD Zaanstreek WaterlandDe Juiste Schakel
Zonnebloem WormerveerDynamica XL Speciaal OnderwijsDienstencentrum Wormerland
VOA CliëntondersteuningZaanse VrouwenkrachtDoopsgezinde gemeente Krommenie
Docent Regio CollegeMolukse ouderenOuderenadviseur
LeviaanMantelzorgersonderelkaarRode Kruis
Bemiddelingsbureau voor mantelzorgvervangingUnie van vrijwilligers KrommenieAlbert Heijn
Bewonerscommissie ParkzichtOmbudsman ZaanstreekLe Cockelon
FluxusSlimotheek in De Bieb

Een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een simpele tablet met beeldbellen of een makkelijke afstandsbediening. Dit zijn allemaal apparaten die mensen helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Vanaf 3 december zijn ze te leen bij de Slimotheek in De Bieb in Zaandam. Bovendien krijgt u hulp en uitleg bij het maken van keuzes uit al die producten. En helpt de Slimotheek u bij de installatie.

Bekijk de folder

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl