Financiën

Wilt u meer weten over uw financiële mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen? Wilt u overzicht houden op uw budgetten? Hier vindt u de organisaties die u verder kunnen helpen.

Financiën

Veel maatregelen voor langer thuis wonen kosten geld. Tegenwoordig is het ook niet meer zo makkelijk om controle te houden op uw geldzaken. Het is belangrijk dat u zelf bewust bepaalt van wie u hulp wil, als u merkt dat u de financiën niet goed alleen kunt regelen.  U hoeft niet in te gaan op een aanbod van iemand in uw omgeving.

Hier vindt u meer informatie over wie u financieel kan ondersteunen. En wie u kan helpen met budgetbeheersing. 

Bank

Vraag bij uw bank wat de financieringsmogelijkheden van de te nemen  maatregelen zijn. De Rabobank heeft bijvoorbeeld een speciale website voor ouderen: ikwoonleefzorg.nl.

Sociaal Wijkteam

Het is voor iedereen belangrijk om overzicht te hebben op de financiën. Bij de Sociale Wijkteams staan professionele vrijwilligers voor u klaar om u op weg te helpen. 

Bewindvoering

Een bewindvoerder regelt uw financiële zaken en beheert uw vermogen. De bewindvoerder betaalt de vaste lasten en zorgt ervoor dat u maandelijks of wekelijks geld krijgt om boodschappen te kopen. Het Sociaal Wijkteam werkt met bewindvoerders samen. Het team kan u iemand aanraden. 

Levenstestament

In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie. U kunt hiervoor contact opnemen met uw / een notaris. 

Vrijwillige Ouderen Adviseur 

De onafhankelijke Vrijwillige Ouderen Adviseur kan u onder andere helpen met financiën. Het uitgangspunt is het behoud en het versterken van de eigen regie van mensen.

Seniorenverenigingen 

De vrijwilligers van de seniorenverenigingen zijn goed opgeleid en bieden hulp bij het invullen van belastingaangiften, het aanvragen van zorg- en huurtoeslag of ondersteunen bij andere financiële vragen. 

Senioren Vereniging Krommenie
075 621 87 00

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Zuid
075 616 95 62

KBO seniorenvereniging Assendelft-Westzaan
075 687 44 17

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord
075 628 25 17

Seniorenvereniging Zaanstreek
075 616 87 08

PCOB Zaandam
06 527 85 389 of 075 616 60 92

PCOB Zaanstreek-Noord
075 628 91 04oudere krijgt financiële hulp

Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Zaanstreek-Waterland

In de Zaanstreek en in Waterland hebben diverse organisaties de handen ineengeslagen om financiele uitbuiting van ouderen te signaleren, bespreekbaar te maken en daartegen op te treden. Zowel (semi-)overheid, non-profitorganisaties als private ondernemingen werken samen, delen kennis en ervaringen. Zo kunnen zij samen optreden om financiele uitbuiting tegen te gaan. De alliantie geeft op verzoek voorlichting en informatie op locaties voor senioren en hulpverleners. Meer info op www.financieelveiligouderworden.com


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Combineer onderhoud met meer gemak in de woning. Gids Langer Thuis Wonen (PDF)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl