Financiën

Wilt u meer weten over uw financiële mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen? Wilt u overzicht houden op uw budget? Hier vindt u de organisaties die u verder kunnen helpen.

Financiën

Langer thuis wonen brengt kosten met zich mee. Maar het is niet altijd makkelijk om goed overzicht te houden over uw geldzaken. Lukt het u niet om al uw financiën zelf te regelen? Dan is het belangrijk dat u zelf bepaalt van wie u hulp wilt.  U hoeft niet in te gaan op een aanbod van iemand in uw omgeving.

Hier vindt u meer informatie over wie u financieel kan ondersteunen. En wie u kan helpen met het overzicht houden over uw budget. 

Bank

Vraag bij uw bank wat de mogelijkheden zijn bij de kosten die u moet maken om langer thuis te wonen. De Rabobank heeft bijvoorbeeld een speciale website voor ouderen: ikwoonleefzorg.nl.

Sociaal Wijkteam

Het is voor iedereen belangrijk om overzicht te hebben over de financiën. Bij de Sociale Wijkteams staan professionele vrijwilligers voor u klaar om u te helpen. 

Bewindvoering

Een bewindvoerder regelt uw financiële zaken en beheert uw vermogen. De bewindvoerder betaalt de vaste lasten en zorgt ervoor dat u maandelijks of wekelijks geld krijgt om boodschappen te doen. Het Sociaal Wijkteam werkt met bewindvoerders samen. Het Sociaal Wijkteam kan u iemand aanraden. 

Levenstestament

In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie. U kunt hiervoor contact opnemen met uw / een notaris. 

Vrijwillige Ouderen Adviseur 

De onafhankelijke Vrijwillige Ouderen Adviseur kan u onder andere helpen met financiën. Belangrijk hierbij is het behoud en het versterken van uw eigen regie op uw geldzaken.

Seniorenverenigingen 

De vrijwilligers van de seniorenverenigingen zijn goed opgeleid en kunnen u helpen bij het invullen van belastingaangiften, het aanvragen van zorg- en huurtoeslag of andere financiële vragen. 

Senioren Vereniging Krommenie
075 621 87 00

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Zuid
075 616 95 62

KBO seniorenvereniging Assendelft-Westzaan
075 687 44 17

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord
075 628 25 17

Seniorenvereniging Zaanstreek
075 616 87 08

PCOB Zaandam
06 527 85 389 of 075 616 60 92

PCOB Zaanstreek-Noord
075 628 91 04oudere krijgt financiële hulp

Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Zaanstreek-Waterland

In de Zaanstreek en in Waterland hebben organisaties de handen ineengeslagen om financiële uitbuiting van ouderen te signaleren, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Zowel overheids- en non-profitorganisaties als commerciële ondernemingen werken hierin samen. Zo kunnen zij samen optreden om financiële uitbuiting tegen te gaan. De alliantie geeft op verzoek voorlichting en informatie op locaties voor senioren en hulpverleners.  Klik hier voor meer informatie. 


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Gids Langer Thuis Wonen (PDF)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl