Omgaan met dementie

Leer dementie herkennen, contact te maken en iemand op de juiste manier te helpen

Dementie: hoe kunt ú hulp bieden?

Mensen met (beginnende) dementie kunnen zich vaak best redden, maar kunnen ook soms wel wat hulp gebruiken. Vooral van mensen uit hun eigen omgeving. Leer dementie herkennen, contact te maken en iemand op de juiste manier te helpen. Bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek.  Wist u dat u zulke hulp op allerlei manieren heel makkelijk kunt bieden? Een klein gebaar is vaak al veel waard. Op deze pagina vindt u informatie over online trainingen en tips.

Omgaan met dementie 

Hoe ga je goed om met iemand met dementie? En wat kun je beter niet doen? Via de link hieronder vindt u een aantal tips op een rij. 

Tips omgaan met dementie

Wie u kunt bellen voor hulp

Is iemand in uw omgeving verward en weet u niet wat u kunt doen? Neem dan contact op met:

  • De politie bij situaties waar u direct hulp of advies nodig heeft voor deze verwarde persoon, via telefoonnummer 0900 – 88 44.

  • Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland. U kunt bellen naar 06 - 182 168 84 op werkdagen tussen 12.00 en 14.00 uur. Ook kunt u een bericht achterlaten, dan wordt u teruggebeld. Of u kunt een e-mail sturen naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl.  U kunt uw vragen en problemen met hen bespreken, of uw zorgen delen.

Hoe kunt u dementie herkennen?

En hoe reageert u in lastige situaties?  U krijgt hiervoor waardevolle tips en inzichten in de gratis online basistraining. De training duurt een kwartier en bestaat uit een paar filmpjes. Na ieder filmpje krijgt u een meerkeuzevraag en ziet u wat en beste antwoord is en waarom.     

Doe de gratis online basistraining


Dementie herkennen op uw werk

Ook op uw werk kunt u te maken krijgen met mensen met dementie. Dat kan zorgen voor lastige situaties waarin u niet goed weet hoe u moet reageren. Voor bijna alle beroepsgroepen is een gratis korte, online training gemaakt.  U vindt ze via de link hieronder.

Bekijk de gratis branchetrainingen


Tips: een dagje uit 

Nu alle corona maatregelen niet meer gelden, is het voor veel van ons weer makkelijker om op stap te gaan. Een dagje of avondje uit kan heel gezellig zijn, ook voor iemand met dementie! Toch is het handig om dan met een aantal dingen rekening te houden.  Samendementievriendelijk.nl geeft een aantal tips.

Tips van Samendementievriendelijk.nl

 

Hulp van de Slimotheek

In de Slimotheek in Zaandam kunt u allerlei slimme apparaten bekijken en proberen die u helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Bovendien krijgt u hulp en uitleg bij het maken van keuzes uit al die producten. En helpt de Slimotheek u bij de installatie. 

Bekijk de folder voor meer informatie

Video over de Slimotheek

Hulp bij angst en onrust

Veel mensen met dementie volgen net als iedereen het nieuws. Dit kan gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat dit onrustige gevoel blijft hangen en iemand verward naar buiten gaat.

Spreek als een volwassen persoon en kijk iemand aan. Praat langzaam en spreek in korte zinnen. Voeg de daad direct bij het woord, dus als je zegt: “Zullen we nu een stukje gaan lopen”? Doe dit dan ook. Belangrijk is om begrip te tonen en vooral geduld, want daarmee bereik je het meest’, vertelt Nel Koppers van Stichting Alzheimer Nederland.

Is iemand in uw omgeving verward en weet u niet wat u kunt doen?

Neem dan contact op met:

  • De politie: bij situaties waar u direct hulp of advies nodig heeft voor deze verwarde persoon, via telefoonnummer 0900 – 88 44.

  • Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland. U kunt bellen naar 06 - 182 168 84 op werkdagen tussen 12.00 en 14.00 uur. Ook kunt u een bericht achterlaten, dan wordt u teruggebeld. Of u kunt een e-mail sturen naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl. U kunt uw vragen en problemen met hen bespreken, of uw zorgen delen.

Zaanstad ontvangt certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’ 
 

Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in Nederland. Naar verwachting zijn er in 2040 ruim een half miljoen mensen met dementie. Ook in Zaanstad krijgen daarom meer inwoners en organisaties te maken met dementie. Gelukkig kunnen we samen veel doen om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.

Eerder heeft het college van Zaanstad de mogelijkheid onderzocht om een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat hebben we nu bereikt. Op dinsdag 21 september krijgt Zaanstad het certificaat 'dementievriendelijke gemeente' uitgereikt door Alzheimer Nederland.

Als dementievriendelijke gemeente

  • zetten we ons actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving;
  • maken we begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers;
  • vergroten we kennis over dementie, door informatie te geven en te wijzen op de trainingen ‘omgaan met dementie’;
  • werken we actief samen met partijen zoals de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en het regionale netwerk dementie.

Zaanstad gaat mensen helpen om in dit digitale tijdperk meer gebruik te maken van digitale mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar informatie, het leggen van contact en het vinden van de juiste hulp. Speciaal voor mensen met dementie betrekken we daar Alzheimer Nederland bij.


Alzheimercafés & bijeenkomsten


Het Alzheimercafé (een initiatief van Alzheimer Nederland) is een goede plek voor mensen met dementie en hun partner, vriend, buur of familielid. Het Café biedt gezelligheid, muziek (soms live), informatieve bijeenkomsten en verrassende ontmoetingen. Samen maak je hier dementie bespreekbaar.

Het Alzheimer Café Zaandam in Zorgcentrum 'Het Pennemes' is iedere 3e woensdag van de maand geopend. 

Het Alzheimer Café het Kalf in ‘De Bovenkruier’ is iedere 1e donderdag van de maand geopend. 

Meer informatie over het programma en de locatie vindt u hier.

Met financiële hulp van de gemeente gaat Alzheimer Nederland - samen met de wijkteams en andere organisaties - de Alzheimer cafés verder ontwikkelen.





Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl