Actief blijven

Wilt u graag actief blijven? Op deze pagina kunt u terecht met vragen over hoe u actief kunt blijven en een sociaal netwerk kunt krijgen.

Actief blijven

U wilt actief blijven. Er worden vaak allerlei activiteiten in uw omgeving georganiseerd. Loop eens binnen bij uw buurthuis, of kijk eens bij de vrijwilligersorganisatie in uw buurt wat u kunt doen. Er zijn veel organisaties die activiteiten aanbieden. We zetten er een paar op een rijtje.

logo actief blijven

Buurt- dorpshuis

Het Buurt- of dorpshuis organiseert heel veel verschillende activiteiten. Koffie, samen eten, samen zingen of een potje kaarten. Ook organiseren ze feestelijke activiteiten. Een buurthuis werkt vaak met vrijwilligers, dus u kunt zich ook aanmelden om te komen helpen. Vraag bij het Sociaal Wijkteam waar uw buurthuis is.

De Zonnebloem

De Zonnebloem zet zich in om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke dag te bezorgen. U kunt zich via de website en telefonisch aanmelden als deelnemer. 

Humanitas

Bij Humanitas Zaanstreek kunt u terecht voor een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld als u behoefte heeft aan iemand om thuis mee te praten (vriendschappelijk huisbezoek). Of steun bij de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis. 

Verbonden

Verbonden is een zorgzame belservice voor een goed gesprek en een luisterend oor. Verbonden is er voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwenspersoon, structuur, reflectie, of gewoon een gezellig en ontspannend praatje. U kunt hiervoor een abonnement afsluiten.

Zaankanters voor elkaar

Zaankanters voor elkaar is een bewonersplatform. U kunt er iets aanbieden of iets vragen.

Kerk of een religieus spiritueel centrum

Bent u verbonden aan een kerk of een ander religieus, spiritueel centrum? Dan kunt u daar ook terecht voor vrijwilligerswerk of deelname aan activiteiten.

Bewegen

Het Sportbedrijf Zaanstad organiseert verschillende sport-, spel- en beweegactiviteiten voor ouderen. Bijvoorbeeld wandelgroepen, zwemmen en gymnastiek voor ouderen. Meerdere verenigingen organiseren activiteiten voor ouderen, zoals: walking voetbal, tennis Tai Chi en yoga.

Cultuur

Er zijn diverse culturele organisaties waar u terechtkunt voor deelname aan activiteiten. Het Zaantheater organiseert bijvoorbeeld voorstellingen voor ouderen, zoals tijdens de Dinsdagmiddagserie en de Samen Uit Salon. En de Fabriek heeft 50+ films op donderdagmiddagen.

Stichting vier het leven

Stichting vier het leven organiseert culturele activiteit voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. 

Stichting Present

De  Stichting Present is een makelaar in vrijwilligerswerk. U kunt vrijwilliger worden in uw eigen woonplaats. U zet zich dan in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee wat passend is in uw situatie. Het team kan u informeren over de activiteiten vanuit het Sociaal Wijkteam en vanuit de wijk. Zij gaan met u in gesprek over wat u graag zou willen doen. Ook kunnen zij samen met u een vrijwilliger zoeken, waarmee u activiteiten kunt ondernemen.

De Luisterlijn

De Luisterlijn (voorheen Sensoor) is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1200 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. U kunt zich ook opgeven als vrijwilliger voor de Luisterlijn. 075 - 616 20 00. 

ouderen die sjoelen

Ouderenbonden/verenigingen

Ouderenbonden en verenigingen organiseren regelmatig gezellige bijeenkomsten voor senioren. In de Zaanstreek zijn deze organisaties actief:

Senioren Vereniging Krommenie
075 621 87 00

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Zuid
075 616 95 62

KBO Senioren vereniging Assendelft-Westzaan
075 687 44 17

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord
075 628 25 17

Seniorenvereniging Zaanstreek
075 616 87 08

PCOB Zaandam
06 517 85 389 of 075 616 60 92

PCOB Zaanstreek-Noord
075 628 91 04

twee buurvrouwen


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Combineer onderhoud met meer gemak in de woning. Gids Langer Thuis Wonen (PDF)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl