Hulp en zorg aan huis

U wilt graag zelfstandig thuis blijven wonen. Daar heeft u hulp of zorg bij nodig. Waar kunt u terecht?

Huishoudelijke en medische hulp

U wilt graag zelfstandig thuis blijven wonen. Daar heeft u hulp bij nodig. U kunt natuurlijk een beroep doen op uw eigen omgeving. Er zijn ook organisaties die ondersteuning verlenen. Waar kunt u terecht?

Mantelzorg

Bent u of kent u een mantelzorger? Een mantelzorger verleent langdurige, intensieve zorg of hulp aan partner, ouder, kind, buur of vriend omdat hij of zij ziek is of een beperking heeft. 

U kunt bij het Sociaal Wijkteam terecht voor informatie, advies en praktische ondersteuning over mantelzorg.

De Stichting MOE staat voor Mantelzorgers Onder Elkaar. Het is een landelijke vereniging die informatie en advies geeft aan iedereen die onbetaald zorgt voor een ander, zoals een partner, kind, familielid of vriend.

Mantelzorgers kunnen de Zaanse Mantelzorgpas krijgen. Daarmee krijgen zij in Zaanstad een tegoed van 140 euro, te besteden bij ruim 170 winkels in Zaanstad.logo zorg aan huis

Zaankanters voor elkaar

Zaankanters voor elkaar is een plek waar organisaties en Zaankanters elkaar vinden voor vrijwilligerswerk en burenhulp. U kunt uzelf aanbieden als vrijwilliger of een vrijwilligersbaan
zoeken. U kunt er ook een klusje aanbieden of vragen om samen iets te ondernemen. Bijvoorbeeld een oproepje voor het ophangen van een lamp, het aanharken van de tuin of samen koken.


Hulp in de huishouding 

Heeft u ondersteuning nodig bij het huishouden of zoekt u hulp waarmee u langer zelfstandig kunt wonen? Het Sociaal Wijkteam helpt u daarbij.

Lees op Zaanstad.nl meer over hulp krijgen in de huishouding en hoe u een aanvraag voor hulp indient.

Huisarts

Uw huisarts is de eerste die u helpt als u medisch advies nodig heeft. 

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee wat passend is in uw situatie. Ze kunnen u verwijzen naar bijvoorbeeld een maaltijdservice. Tijdens een keukentafelgesprek kijken ze of u in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp of hulpmiddelen vanuit de Wmo. U kunt ook zelf huishoudelijke hulp regelen via particuliere organisaties.

Thuiszorg

Thuiszorg is verzorging en verpleging in uw eigen huis. Heeft u begeleiding of ondersteuning nodig omdat u door ouderdom of ziekte niet meer alles zelf kunt? Dan is het fijn als mantelzorgers u helpen. Is mantelzorg niet voldoende of niet mogelijk? Dan kan de wijkverpleegkundige samen met u bekijken welke zorg u nodig heeft om prettig en veilig thuis te wonen. U kunt direct bij een thuiszorgorganisatie hulp aanvragen of via uw huisarts.

ZorgkaartNederland

Op zoek naar een zorgaanbieder bij u in de buurt? Kijk dan op de website ZorgkaartNederland.


 

Vrijwillige Ouderen Adviseur

De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderenadviseur die tijdens een gesprke met u kan inventariseren waar u tegenaan loopt. Soms is een gesprek voldoende. Bij mogelijke problemen zoekt de ouderenadviseur samen met u naar een oplossing. In eerste instantie naar voorliggende / algemene voorzieningen zoals bijvoorbeeld een maaltijdservice, was- of strijkservice. Is dat niet voldoende, dan begeleidt de ouderenadviseur u bij de aanvraag van een maatwerkvoorziening via het Sociaal Wijkteam. De ouderenadviseur bereidt het keukentafelgesprek met u voor door middel van een gesprek en een persoonlijk plan. Indien gewenst staat de ouderenadviseur u bij tijdens het gesprek met het Sociaal Wijkteam, bekijkt met u samen het gespreksverslag en gaat na verloop van tijd samen met u na of het probleem is opgelost. Het Sociaal Wijkteam kan voor u een afspraak regelen of u kunt zelf contact opnemen met de coördinator van de Vrijwillige Ouderen Adviseurs. oudere krijgt zorghulp


Alle informatie over langer thuis wonen op papier? Download hieronder de complete 

'Gids Langer Thuis Wonen':

Combineer onderhoud met meer gemak in de woning. Gids Langer Thuis Wonen (PDF)

Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl