Hulp en zorg aan huis

U wilt graag zelfstandig thuis blijven wonen. Daar heeft u hulp of zorg bij nodig. Waar kunt u terecht?

logo zorg aan huis

Huishoudelijke en medische hulp

U wilt graag zelfstandig thuis blijven wonen. Daar heeft u hulp bij nodig. U kunt natuurlijk een beroep doen op uw eigen omgeving. Er zijn ook organisaties die ondersteuning verlenen. Waar kunt u terecht?

Mantelzorg

Is er iemand in uw omgeving die u hulp kan bieden en als mantelzorger aan de slag wil? Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapte familieleden of vrienden. Het is intensieve zorg voor langere tijd. 

De Stichting MOE staat voor Mantelzorgers Onder Elkaar. Het is een landelijke vereniging die informatie en advies geeft aan iedereen die onbetaald zorgt voor een ander, zoals een partner, kind, familielid of vriend.

U kunt ook bij het Sociaal Wijkteam terecht voor informatie, advies en praktische ondersteuning over mantelzorg.

Mantelzorgers kunnen de Zaanse Mantelzorgpas krijgen. Daarmee krijgen zij in Zaanstad een tegoed van 150 euro.

Zaankanters voor elkaar

Zaankanters voor elkaar is een plek waar organisaties en Zaankanters elkaar vinden voor vrijwilligerswerk en burenhulp. U kunt uzelf aanbieden als vrijwilliger of een vrijwilligersbaan
zoeken.
U kunt er ook een klusje aanbieden of vragen om samen iets te ondernemen. Bijvoorbeeld een oproepje voor het ophangen van een lamp, het aanharken van de tuin of samen koken.

Huisarts

Uw huisarts is de eerste die u helpt als u medisch advies nodig heeft. 

ZorgkaartNederland

Op zoek naar een zorgaanbieder bij u in de buurt? Kijk dan op de site ZorgkaartNederland.

Huishouding 

Het uitgangspunt is wat u zelf nog wel kunt doen. U kunt zelf huishoudelijke hulp regelen via particuliere organisaties. U kunt op gesprek bij het Sociaal Wijkteam voor een aanvraag voor hulp.

Lees op Zaanstad.nl meer over hulp krijgen in de huishouding en hoe u een aanvraag voor hulp indient.

Thuiszorg

Thuiszorg is verzorging en verpleging in uw eigen huis. Heeft u begeleiding of ondersteuning nodig omdat u door ouderdom of ziekte niet meer alles zelf kunt? Dan is het fijn als mantelzorgers u helpen. Is mantelzorg niet voldoende of niet mogelijk? Dan kan de wijkverpleegkundige samen met u bekijken welke zorg u nodig heeft om prettig en veilig thuis te wonen. U kunt direct bij een thuiszorgorganisatie hulp aanvragen of via uw huisarts.

Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee wat passend is in uw situatie. Ze kunnen u verwijzen naar bijvoorbeeld een maaltijdservice. Tijdens een keukentafelgesprek kijken ze of u in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp of hulpmiddelen vanuit de WMO. U kunt ook zelf huishoudelijke hulp regelen via particuliere organisaties.

Vrijwillige Ouderen Adviseur

De Vrijwillige Ouderen Adviseur kan met u meekijken in huis wat nodig is om uw huis aan te passen. De ouderenadviseur denkt en kijkt met u mee naar algemene voorzieningen. Als dat onvoldoende is en er moet een maatwerkvoorziening worden aangevraagd dan bereid hij/zij samen met u het keukentafelgesprek voor en denkt met u mee.
 

oudere krijgt zorghulp

Ga naar Zaanstad.nl